Αφήστε τους πονηρούς να λένε

  • Γράφει η Λένα Παπαντώνη

 

Μετά από κάθε έγκλημα, μετά από κάθε καταστροφή πολλά λέγονται, περισσότερα ψιθυρίζονται και ακόμη περισσότερα υπονοούνται. Ανάμεσα στις αλήθειες που όλοι-ή σχεδόν-υποψιαζόμαστε και οι οποίες προκύπτουν συχνά ως συνέπεια μιας διελκυστίνδας όπου τα εμπλεκόμενα μέρη αφήνουν ταυτόχρονα το σχοινί σε μια προσπάθεια αποποίησης ή απόσεισης των ευθυνών, κυκλοφορούν και πολλές φήμες που δεν είναι πάντα εύκολο να επαληθευτούν.

Προφανώς και είναι λάθος να υιοθετούμε άκριτα το καθετί που κυκλοφορεί-ειδικά στην εποχή όπου τα fake news αποτελούν μάστιγα. Στις σκόρπιες απορίες μου λοιπόν που ακολουθούν δεν υιοθετώ απαραιτήτως απλά θέτω-και στον ίδιο μου τον εαυτό αν θέλετε- προβληματισμούς προς σκέψη και διερεύνηση.

Το μπάζωμα στο χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών, που, εκ των πραγμάτων, έθαψε στοιχεία έγινε, όπως φημολογείται, με fast track ανάθεση και κόστισε σχεδόν 3 φορές τα χρήματα που απαιτούνταν για την επαναλειτουργία του κέντρου τηλεδιοίκησης για το οποίο τρέξανε κάμποσοι άγονοι διαγωνισμοί. Και δεν έχω λόγο να πιστέψω ότι υπήρξε πίεση από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια παρ’ ότι η αποκάλυψη έρχεται από κορυφαίο και εξαιρετικά προβεβλημένο μέχρι πριν λίγους μήνες-και μια καταστροφή ακόμη-στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης. Εξάλλου αυτό ζητήθηκε, όπως μας λένε, από την Πυροσβεστική. Το ότι ο αρμόδιος συντονιστής της Πυροσβεστικής το αρνείται κατηγορηματικά λογικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.  Όπως και το ότι η τύχη των βαγονιών που μεταφέρθηκαν αγνοείται. Εξάλλου είναι κάτι που απλά ακούγεται, δεν το αποδέχομαι  και θέλω να πιστεύω ότι τέτοια πράγματα στη χώρα μας δεν γίνονται.

Επίσης το ότι έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να αρχίσει να γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι δυο αμαξοστοιχίες που συγκρούονται, συνθλίβονται μεν αλλά σπανίως εκρήγνυνται- εκτός και αν κάτι προκαλέσει την έκρηξη-εκτιμώ ότι δεν έγινε σκόπιμα . Και είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει δόλος ή σκιές πίσω από την εξαφάνιση κάθε αρχείου σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και θεωρώ εντελώς ανυπόστατες τις φήμες περί λαθρεμπορίου με τρένο που κινείται στο Ελληνικό δίκτυο. Αλίμονο αν δεχτούμε τις απόψεις όσων προβοκατόρικα παρομοιάζουν τη χώρα μας με μπανανία όπου οι νόμοι του κέρδους υπερισχύουν κάθε άλλου.

Προφανώς δεν μπορώ να δω κάτι αρνητικό-και εννοείται πως δεν πάει καν ο νους σε προσπάθεια συγκάλυψης- στην προτροπή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την κ. Καρυστιανού, όταν η τελευταία της προσκόμισε στοιχεία σχετικά με το δυστύχημα, «Άστο να πάει, μην ασχολείσαι. Αναζήτησε δύναμη στην αγκαλιά της Εκκλησίας και συνέχισε τη ζωή σου». Για τους πιστούς η δικαιοσύνη του Θεού υπερβαίνει την ανθρώπινη άρα η κυρία εισαγγελέας αναγνώρισε απλώς το ελάχιστο του μεγέθους της έναντι του υπέρτατου. Εξάλλου η εξεταστική επιτροπή διερευνά ενδελεχώς κάθε πτυχή της υπόθεσης, με ακεραιότητα και χωρίς κολλήματα ή προσκόμματα κομματικά ή οιουδήποτε άλλου είδους και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει ευθύνες όπου και όπως πρέπει. Η ιστορία και η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν μπορεί να το εγγυηθεί. Όλα καλά λοιπόν και αφήστε τους πονηρούς να λένε. Εσείς αφουγκραστείτε μονάχα τη σκέψη και την ψυχή σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις